Westerdokseiland

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Wodan cv Amsterdam

Stedenbouwkundige
OD205

Ontwerp
2001

Realisatie
2008

Bruto vloeroppervlak
18.080 m2

Bouwkosten
15.820.000 euro

135 appartementen en bedrijfsruimte

Op het Westerdokseiland (WDE) in Amsterdam heeft JSA het ontwerp gemaakt voor vier van de veertien bouwdelen die deel uitmaken van het middenblok WDE; bouwdeel 1, 2, 9 en 10. Het stedenbouwkundig plan van dit middenblok is te lezen als een samengesteld gesloten bouwblok met een centrale binnenruimte - de cour - in hoogte variƫrend tussen de drie en elf bouwlagen, geheel onderkelderd door een parkeergarage.

In het deel aan de IJzijde, dat deels zeven lagen en deels elf lagen hoog is, worden 97 appartementen in verschillende typen en 1.500 m2 bedrijfsruimte gerealiseerd. In het deel aan de Westerdokzijde worden 36 appartementen in een toren en twee grondgebonden woningen in een poortgebouw gerealiseerd. De toren beslaat elf verdiepingen, waarbij op de eerste zeven lagen vier appartementen per verdieping zijn gelegen en op de vier bovenste twee appartementen per laag.

Beide gebouwen worden geheel gemetseld in een leverkleurige handvormsteen, waarbij de gevels afwisselend in liggend en staand verband zijn opgezet. Aan de kadezijden wordt voorzien in brede panoramische vensters en loggia’s om een optimaal uitzicht over het IJ en Amsterdam te kunnen bieden. Aan de courzijde hangen grote met metselwerk beklede balkons aan de gevel. Het beeld dat zo ontstaat refereert losjes aan expressieve en robuuste ‘haven’ gebouwen. Gebouwen uit een stuk, met grote glazen vensters en een huid van metselwerk die alle dichte geveldelen bekleedt.

Fotografie: Luuk Kramer

download pdf