Tuin Baransky

Plaats
Odessa (Ukr)

Opdrachtgever
Artur Baransky

i.s.m.
Climmy Schneider en drozdov & partners

Ontwerp
2007

Terrein oppervlak
2.010 m2

Tuinontwerp
In Oekraïne heeft JSA een aantal tuinontwerpen gemaakt voor huizen welke ontworpen zijn door onze collega architect Oleg Drozdov. Evenals de nabijgelegen tuinen voor Mykhaylenko en Geuchmann, biedt de tuin voor de woning van Artur Baransky in Odessa een fenomenaal uitzicht op de Zwarte Zee. Het buitengewone karakter van de ‘superpatio’ woning en het uitzicht vormen de belangrijkste ontwerpuitgangspunten voor de tuin.

De superpatio woning is als een vierkante ‘doughnut’ die is opgetild aan de tuinzijde en zich opent naar het uitzicht. De geometrie van de tuin is ontstaan op basis van het heldere concept van de woning en de uitwerking van de woningplattegronden. Een centraal idee daarbij is dat  vanuit de verschillende delen van de woning verschillende perspectieven ontstaan: De woonkamer strekt zich uit naar een ‘outdoor’ woongedeelte; Het houten terras rondom het zwembad wordt verlengd tot buiten het bouwvolume; En de blik vanuit de studeerkamer biedt ruimte voor contemplatie. Wonen, ontspannen en contemplatie.

Het tuinontwerp creëert velden die verschillend zijn in materialisatie en gebruik. De velden worden omkaderd door aaneengeschakelde groene randen: bestaande uit bodembedekkers, meerjarigen, hagen en bamboe. De hagen creëren een aantal buitenkamers, dat plaats biedt aan het door de opdrachtgever gewenste gebruik.

De tuin wordt labyrintisch en kent verschillende plekken, maar blijft toch een geheel.

download pdf

routebeschrijving