Park Paviljoens Waalfront

Plaats
Nijmegen

Opdrachtgever
BPD Noord-Oost & Midden

Stedenbouwkundige
Ontwikkelingsbedrijf Waalfront C.V.

Ontwerp
2018

Bruto vloeroppervlak
8.170 m2

42 royale appartementen aan de Waal

Sinds begin 2018 werkt JSA in opdracht van BPD aan het plan Park Paviljoens Waalfront.

Het Waalfront ligt ten westen van de middeleeuwse stad Nijmegen. De plek is bijzonder vanwege zijn vele historische tijdlagen; Rond 200 nC stond hier de eerste Romeinse nederzetting binnen de huidige landsgrenzen, het Ulpia Noviomagnus Batavorum. In de vroeg 19e eeuw werd op de projectlocatie het verdedigingsbolwerk Fort Krayenhof gebouwd. In de vroege 20e eeuw neemt de industrie de plek over met o.a. de Honig- en Nyma fabriek. In het nieuwe masterplan van Ontwikkelingsbedrijf Waalfront, een samenwerking tussen BPD en de gemeente Nijmegen, worden de tijdslagen vertegenwoordigd in een aantrekkelijke en residentiele stadsuitbreiding.

De opdracht aan JSA is het ontwerp voor 3 urban Villa’s gelegen in een publiek park aan de Waal. In nauwe samenwerking met landschapsarchitect bureau Oslo verrijzen hier 42 royale appartementen, verdeeld over de 3 bouwvolumes, ‘Paviljoens’, in het groen. De Paviljoens zijn identiek maar ten opzichte van elkaar gedraaid en gespiegeld. Als onderdeel van het Park wordt de historische fortwand, aan de oostzijde van het park, gereconstrueerd op de oorspronkelijk positie, met een groene gracht die dienst doet als overloopgebied. De Paviljoens liggen als zwerfkeien in een losse setting langs en aan deze fortwand, waarbij zij tezamen een ensemble vormen waarin doorzichten, bezonning en borging van privacy optimaal zijn verwerkt.

De vormgeving van de Paviljoens is geïnspireerd op de diamantvorm van de lunetten van het verdedigingsbolwerk. In het, naar de Waal toe, oplopende fort park is een half ondergrondse parkeerlaag geïntegreerd, die de paviljoens verbindt. Hierdoor liggen de paviljoens iets opgetild tov het park waardoor ook op de begane grond privacy wordt gegenereerd. De entree van de parkeergarage is via een kleine hellingbaan toegankelijk aan de Laan van Oost-Indië. De gebouwentrees bevinden zich op begane grond niveau en zijn bereikbaar vanuit het Park en via bruggen over groene gracht aan de oostzijde.

De paviljoens tellen 5 bouwlagen boven maaiveld, die op de bovenste 2 verdiepingen iets terugtrappen. Een compacte kern geeft toegang aan 3 appartementen per laag en 2 penthouses op de bovenste verdieping. De daken worden voorzien van groen en pv panelen.

Het paviljoenachtige karakter komt tot uitdrukking in de losse setting van de 3 gebouwen in het groen en in het thema van de 2e huid, die als een fragiele voile, in de vorm van dunne kolommen, de verschijningsvorm bepaalt. Om de lichtheid van de paviljoens verder te accentueren sluit het groen van het park iets lager aan zodat de vloerbanden ter hoogte van de begane grond net iets boven het maaiveld zweven.

Ter plaatse van de inpandige buitenruimtes vouwt de thermische schil naar binnen en blijft de buitenhuid de contour van het gebouw volgen. Het ritme van de stokjes verdicht en verdunt, en is gekoppeld aan de achtergelegen dichte geveldelen, de te openen ramen en de inpandige balkons. De thermische schil is bekleed met steenachtige verdiepingshoge panelen in een lichte groen tint met een subtiele verticale profilering die in hetzelfde ritme meeloopt met de buitenhuid. De ontwikkeling van het Park en de Paviljoens vormt een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het Waalfront Masterplan, en een nieuwe plek aan de Waal.