Appartementengebouw Overhoeks

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Amvest

Ontwerp
2017

Bruto vloeroppervlak
12.240 m2

107 appartementen, commerciele en maatschappelijke functies

In de nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam-Noord heeft JSA een tweede woongebouw ontworpen. JSA heeft het ontwerp ingezet als een stenen massa met twee uithollingen aan weerszijden, die als groene ruimtes de woonkwaliteit bevorderen. Het gebouw heeft een alzijdige oriƫntatie waarmee alle zijden levendig zijn. De uithollingen maken veel inval van daglicht mogelijk in de relatief diepe plattegrond. Het in beginsel rechthoekige volume is verzacht door veel overgangen af te ronden.

De bovenste verdiepingen zijn naar binnen verschoven waarmee royale dakterrassen mogelijk zijn. In naastgelegen blokken kan hierdoor ook voldoende daglicht binnenvallen.

In het entreegebied is als in een royale lobby, het interieur verbonden met de tuinen. Twee gemeenschappelijke woonkamers bieden de mogelijkheid de begane grond gevarieerd te gebruiken. Aan de Docklandseweg is een commerciƫle ruimte voorzien.

De ruim honderd appartementen zijn georganiseerd rond drie stijgkernen. Door deze organisatie en door de getrapte verdiepingen ontstaat een gevarieerde woontypologie in diverse afmetingen.

Het ontwerp voor dit gebouw krijgt grootstedelijke allure door een verfijnde uitwerking. Balkons en balustrades maken onderdeel uit van de geprofileerde bakstenen gevels door hun verwante vorm en materialisering. 

Visuals: A2Studio