NPD-strook Kavel 1

Plaats
Utrecht

Opdrachtgever
Synchroon

i.s.m.
VMX Architects en Workshop Architecten

Ontwerp
2017

Bruto vloeroppervlak
15.000 m2

101 woningen en commerciele ruimte

Samen met VMX Architects en Workshop Architecten heeft JSA een ontwerp gemaakt voor Kavel 1 van de NPD-strook in Utrecht-Overvecht. In het stedenbouwkundige plan is de strook onderverdeeld in drie vierkante bouwblokken. Elk architectenbureau heeft één van de blokken voor zijn rekening genomen. De buitenruimtes zijn ontworpen door Delva Landscape Architects.

De generieke plint is een overkoepelend concept in de drie blokken van Kavel 1. Deze 7,5 meter hoge plint is geïnspireerd op de hallen die nu nog op de locatie staan. De plinten zijn flexibel in tijd en in ruimtegebruik en worden eigentijds vormgegeven, met een maat en schaal die de nieuwe programma’s voor Overvecht kunnen herbergen, nu en in de toekomst. De (tijdelijke) parkeerinvulling wordt aan alle zijden omzoomd door andere functies, die bijdragen aan de dynamiek op maaiveldniveau. Het parkeren is zo opgezet dat, met het op termijn afnemen van de parkeerbehoefte, de ruimte eenvoudig transformeerbaar is naar een ander gebruik.

De plinten worden gevormd door een ritme van spanten, anders vormgegeven in ieder blok, binnen enkele collectief afgesproken parameters als hoogte en afstand tussen de spanten. Het middelste blok, Blok B, is door JSA uitgewerkt. Het architectonische concept voor dit blok is een pittoresk dorp op een industriële plint, genaamd ‘The Village’. De puien in de plint, met utilitaire afmetingen, zijn geanodiseerd in een donker bronzen tint, in contrast met het beton van de spanten.

Boven op de plint bevinden zich gelijkvloerse appartementen rondom een 'courtyard'. De buitengevel van deze laag wordt gevormd door een stoer grid van royale aluminium kozijnen, geanodiseerd in een lichte champagne-kleur. Binnen deze structuur zijn de horizontale banden dominant, waarbij ze samen met de spanten een eenheid vormen. Bovenop deze tussenlaag staat het ‘dorp’, met gevels opgetrokken in metselwerk dat is afgesmeerd met cementmortel. Dit afsmeren heeft een abstract en tegelijk ambachtelijk effect. De kleur van de achterliggende bakstenen is door de mortel soms net zichtbaar en toont zich over een groter oppervlak als een warme gloed.

Visuals: A2Studio