S-West,Strijp S

Plaats
Eindhoven

Opdrachtgever
MRP Development

Stedenbouwkundige
West 8

Ontwerp
2017

Bruto vloeroppervlak
29.665 m2

235 appartementen en commerciele ruimte

S-West bevindt zich in het hart van het voormalige Philips-terrein Strijp S. Het terrein is door initiatieven van Trudo en naar Masterplan van West 8 omgetoverd tot nieuwe stadswijk en heeft zich ontpopt tot een bruisend en hip nieuw deel van de lichtstad Eindhoven. Oude herbestemde Philips gebouwen als het klokgebouw en het Anton- en Gerardgebouw aan de Torenallee vormen samen met de nieuwbouw het gelaagde DNA van de wijk.

S-West bevindt zich aan de Torenallee en wordt begrenst door het St Lucas college en het monumentale NATLAB gebouw waar de meeste historische Philips uitvindingen hebben plaatsgevonden. Het plan bestaat uit 4 blokken op een verzonken parkeerbak met dektuin.

De blokken hebben allemaal een eigen karakter en zijn hedendaagse woongebouwen met een knipoog naar het industriële verleden van de plek. Aan de Torenallee krijgen de plinten een commerciële invulling. Daarnaast wordt er vervolg gegeven aan de informele route van het naburige SAS-gebouw, door de binnentuin en via een passage naar de Torenallee.

De hoogte van de blokken aan de ing Kalffstraat is gereduceerd ten gunste van bezonning en een ruimtelijker straatprofiel.

Aan de stedelijke Torenallee komt een markante toren van 60 m hoog, met een uitkragende kop, die iets uit de rooilijn stapt in de vorm van een colonnade van 2 lagen. De 18 verdiepingen tellende toren ‘Frits’ volgt verder een klassieke opbouw van plint - lijf - kroon en refereert aan de architectuur en tektoniek van een betonnen silo gebouw met nadruk op verticaliteit. De kroon vormt door haar rondgaande uitkraging een markant baken binnen Strijp S. De gehele toren krijgt een hoogwaardige licht zandkleurige beton afwerking en grote industriële raampartijen.

Tegen de toren komt een kloek en gestaffeld hoekblok genaamd ‘Frederik’, dat qua architectuurstijl refereert aan de straten van Soho New York; Stedelijke verpanding met gietijzeren vluchttrappen en balkons als een functioneel ornament. De stoerheid is verder aangezet door een levendige robuuste baksteensortering van vuuroranje en donkerbruine genuanceerde stenen.

Het derde blok is een lineair en gracieuzer blok genaamd ‘Maria’ Dat loodrecht op de ing Kalfstraat de binnentuin verdeelt. De togen van het oude radiogebouw wat ooit op Strijp stond vormden een inspiratiebron voor het ontwerp. Aan de zuidkant trapt het blok terug. Het pand wordt opgetrokken in een getrommelde grijze steen.

In de oksel van het Natlab maken we een klein L-vormig blok met een gezaagtande gevel aan de ing Kalffstraat en een terugtrappend volume in het haakse deel. De architectuur van ‘Benjamin’ wordt gevormd een ruwe genuanceerde okergele steen in dikformaat die horizontaal doorsneden wordt door - aan laadplatforms refererende - balkons, terrassen en galerijen die met een betonband worden verbonden.

Het plan telt in totaal 235 appartementen, een kleine 1000 m2 commercie en een kelderbak met 95 pp en een collectieve fietsenstalling. De twee binnentuinen worden uitgewerkt naar ontwerp van Felixx.