Woningen Rietzoom

Plaats
Rotterdam

Opdrachtgever
Dura Vermeer Bouw Zuid West BV

Ontwerp
2016

Bruto vloeroppervlak
7.100 m2

16 appartementen en 18 eengezinswoningen

Dit project bevindt zich in de buurt Rietzoom in Park 16hoven. De overdadige aanwezigheid van groen en water in de directe vormt de aanleiding voor een concept van sculpturale bouwblokken, die met hun verspringende gevels en dakterrassen goed aansluiten op deze uitgesproken buitenstedelijke kwaliteit van de wijk.

De door JSA ontworpen eengezinswoningen zijn voorzien van plat dak en geschakeld in bouwmassa’s van twee, drie of vijf eenheden. Ze worden afgewisseld door woningen met kap, ontworpen door ZVA, en zijn gelegen aan weerzijden van de Laan van Tinbergen; een van de meest stedelijke lanen in Park 16Hoven. Aan de straatzijde zijn op verschillende verdiepingen sprongen en setbacks in de voorgevel gemaakt, die ruimte bieden aan balkons en entrees, en de bouwblokken een bijzonder sculpturaal voorkomen geven. Verschil in steenkleur en textuur benadrukt deze plastiek. Erkers en hoektorens vormen daarbij de eigentijjdse uitdrukking van een rijke buitenstedelijke architectuurstijl.

De appartementen zijn ondergebracht in twee compacte bouwvolumes van vier bouwlagen. Ze liggen aan het einde van de laan, waar een voetgangers- en fietsersbruggetje het water kruist en zo de verbinding maakt met de groene rand van de wijk. Beide volumes zijn op entreeniveau verbonden met een garage voor fietsen en auto’s, die is voorzien van een groen dak en een groen talud aan de waterzijde. De verschijningsvorm van het bakstenen ensemble wordt in grote mate bepaald door royale, verspringende balkons en terrassen, georiënteerd op het water. Verdiepingshoge glazen schuifpuien bieden de appartementen veel licht en uitzicht op de groene omgeving. Aan de waterzijde vormen rietkragen en informele grassen de overgang naar de aangrenzende natuur.

Visuals: Mooneye