Woningen Rietzoom

Plaats
Rotterdam

Opdrachtgever
Dura Vermeer Bouw Zuid West BV

Ontwerp
2016

Bruto vloeroppervlak
7.100 m2

16 appartementen en 18 eengezinswoningen

Het project bevindt zich in de buurt Rietzoom, gelegen in de nieuwe wijk Park Zestienhoven waarin 1.700 woningen zijn voorzien. Het gebied kenmerkt zich als een hoogwaardig groen woongebied in de nabijheid van stedelijke functies. Deze conditie is aangegrepen om stedelijke architectuur te integreren met de groene context, door de plastiek van de gevels te bewerken. Alle woningen zijn hiermee voorzien van royale buitenruimtes.

De eengezinswoningen zijn geschakeld in bouwmassa’s van twee, drie of vijf eenheden en verspreid langs een van de meest stedelijke lanen in het gebied. In de bouwmassa’s zijn horizontale verbindingen gerealiseerd door verschuivingen parallel aan de straat. De ontstane sprongen bieden ruimte aan balkons en entrees. Verschil in steenkleur en textuur benadrukken de plastiek. Erkers en hoektorens zijn op eigentijdse wijze ingezet, en vormen de uitdrukking van een rijke buitenstedelijke architectuurstijl.

De appartementen zijn ondergebracht in twee gelijkvormige bouwvolumes aan het einde van straat die uitkomt op de groene rand van de wijk. Beide volumes zijn op entreeniveau verbonden met een garage voor fietsen en auto’s. De verschijningsvorm van het bakstenen ensemble wordt in grote mate bepaald door royale, verspringende balkons en terrassen, georiënteerd op het water. Verdieping hoge glazen schuifpuien bieden de appartementen veel licht.

Visuals: Mooneye