Woongebouw Overhoeks

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Overhoeks (Amvest en Ymere)

Stedenbouwkundige
Geurst en Schulze architecten

Ontwerp
2016

Bruto vloeroppervlak
7.300 m2

72 appartementen

Het project bevindt zich op de noordoever van het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Het gebied onderscheidt zich als dynamisch woon-/werkgebied in de nabijheid van stedelijke functies in de binnenstad. Gebouwen en stedelijk groen in het gebied wisselen elkaar af waarmee een aantrekkelijke, gevarieerde leefruimte is beoogd.

Het ontworpen gebouw bevindt zich centraal in het gebied en heeft een alzijdige oriëntatie, waarmee het rondom dezelfde levendige uitstraling krijgt. Het gebouw staat op een ondergrondse parkeerkelder en is iets opgetild van het maaiveld, waarmee het zich op lichtzinnige wijze manifesteert in het gebied. De bovenste verdiepingen zijn telkens iets verkleind, zodat voldoende daglicht op straatniveau mogelijk blijft.

Royale buitenruimtes zijn als doorlopende veranda’s vormgegeven. De buitenruimtes zijn verticaal verbonden door middel van een ragfijn gevelraster dat als een voile rondom het hoofdvolume is geplaatst. Het raster bestaat uit een compositie van horizontaal doorlopende en verticaal verspringende lijnen. Het raster is gematerialiseerd met hoge sterkte beton waarmee zeer dunne elementen kunnen worden gerealiseerd. De woningomhullende gevel is bekleed met verticale aluminium profielen in een goudkleurige coating.

Alle woningen worden van binnenuit ontsloten door een drietal stijgpunten, bereikbaar via royale entreehallen welke hoogwaardig zijn afgewerkt met houten latten. Het gebouw bevat een grote variëteit aan woningen die door hun positie in het gebouw worden bepaald.