Parkzicht, Zestienhoven

Plaats
Rotterdam

Opdrachtgever
Libeton ism. Nieuw Vastgoed

Stedenbouwkundige
dienst Stedenbouw Rotterdam

Ontwerp
2014

Realisatie
2017

Bruto vloeroppervlak
1.850 m2

9 luxe terrasappartementen

Het gebied tussen het centrum van Rotterdam en het vliegveld Zestienhoven wordt sinds enkele jaren ontwikkeld voor woningbouw. Met deze ontwikkeling wil de stad een aantrekkelijk buiten stedelijk en groen woonmilieu creëren, direct ten noorden van de stadsring.

Binnen dit stedenbouwkundige plan, ontworpen door de dienst Stedenbouw van de gemeente Rotterdam, ontwerpt JSA een appartementengebouw met negen appartementen aan het einde van de Van der Duijn van Maasdamweg, met fenomenaal uitzicht op het aangrenzende park. Het park met haar schilderachtige waterpartijen vormt de groene long van deze nieuwe stadswijk.

Het vier lagen hoge appartementengebouw ligt met de voorzijde aan de laan en grenst met de west- en zuidzijden aan het park. Deze tweezijdigheid is in het ontwerp goed benut. Aan de voorzijde heeft het gebouw een voorname en wat meer gesloten gevel, aan de achterzijde trapt het af en opent het gebouw zich volledig. Hier wordt het gekenmerkt door een informele uitstraling met grote terrassen die georiënteerd zijn op het park, het water en de zon.

Het gebouw wordt gematerialiseerd in een donkere, blauwzwarte handvormsteen - in wisselende patronen - en grote witte kozijnen - deels voorzien van decoratieve ‘screens’ - in dambordpatroon in de gevel geplaatst. Hierdoor ontstaat een compact maar sculpturaal woongebouw, dat optimaal gebruik maakt van het mooiste uitzicht in Park Zestienhoven.