Scholen Zonnehof

Plaats
Duivendrecht

Opdrachtgever
Asko & St. Oop

Stedenbouwkundige
Danny Edwards

i.s.m.
Theo Kupers, architect & visualisatiebureau A2Studio

Ontwerp
2012

Realisatie
2015

Bruto vloeroppervlak
3400 m2

2 basisscholen onder 1 dak

Dit ontwerp voegt twee verschillende scholen samen onder één dak, zonder de eigen identiteit in te leveren. Iedere school heeft een eigen entree, met eigen speelpleinen. Binnen een meer generieke opzet van het gebouw is de interne organisatie voor iedere school specifiek ontworpen. Hierdoor bezit het gebouw twee geheel verschillende ruimtelijke karakteristieken. Openbare Basisschool ‘de Grote Beer’ is georganiseerd in verschillende onderwijsclusters, aan separate leerpleinen. De A. Bekemaschool heeft zijn compacte basislokalen (basecamps) geordend rondom grote centrale leerpleinen. Vides binnen iedere school verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar en zorgen ervoor dat men zich goed kan oriënteren.De twee lokalen op de bovenste verdieping van het gebouw doen dienst als crearuimte, maar kunnen indien nodig ook worden gebruikt als wissellokaal. Het daglicht komt via verschillende soorten daklichten tot in het hart van de scholen, wat samen met het beheerste materiaal- en kleurengebruik bijdraagt aan een heldere leeromgeving.

Het gebouw zoekt aansluiting met haar zeer groene omgeving en verschijnt als een gedifferentieerde en herkenbare sculptuur. In de plastiek van het gebouw komt de individuele herkenbaarheid van iedere school tot uitdrukking. Met de materialisatie van de gevels wordt hier vervolgens een spel mee gespeeld. Rondgaand het gebouw wisselen lichte en donkere gevelvlakken in baksteen elkaar af. Entrees worden geaccentueerd in helder gekleurde afwijkende materialen. De aluminium puien zijn als de ogen van het gebouw: Open en transparant naar buiten. Maar ook wordt de buitenwereld hierdoor naar binnen in de wereld van de school gehaald.

De pleinen worden omzoomd door een weelderige gemengde haag. Beide schooldomeinen komen via de groene speelpleinen rechtstreeks uit op de naastgelegen natuurspeeltuin. De bestaande beplanting zal een opfrisbeurt krijgen om zonlicht op de pleinen te garanderen en de sociale veiligheid rondom de school te garanderen. Het mossedum dak draagt verder zorg voor een groene inpassing, ook vanuit de omringende hoogbouw bezien.

Fotografie: Roos Aldershof 

download pdf