Museum Maassluis

Plaats
Maassluis

Opdrachtgever
Gemeente Maassluis + Museum Maassluis

Ontwerp
2013

Realisatie
2014

Bruto vloeroppervlak
200m2

Bouwkosten
290.000 euro

Revitalisatie van een Museum

Het Museum is gevestigd aan de Zuiddijk 16-18 in Maassluis, in een gemeentelijk monument uit het eind van de 19e eeuw. In de jaren tachtig van de 20e eeuw is het museum uitgebreid met een grote museumzaal op tuinniveau, en daarboven, op straatniveau, een kantoorgedeelte. De uitbreiding is door middel van een tussenlid verbonden met het monumentale pand. In dit tussenlid bevindt zich de entree.

Het vernieuwen van de entree is een van de drie hoofdonderdelen van de revitalisatie. In het ontwerp is de nieuwe entree als een ‘lampion’ vormgegeven, waardoor het Museum zowel overdag als ’s avonds al vanaf een afstand goed zichtbaar is in het straatbeeld. Naast de entree wordt ook de tuinmuur - die de lager gelegen museumtuin afschermt van de straat - vernieuwd. Materiaal en uitstraling vormen een samenhangend ensemble met de nieuwe entree.

Als derde wordt het interieur op de begane grond gerenoveerd. In de Dijkzaal worden de bestaande binnenwanden verwijderd. De zaal krijgt een chique donkere parketvloer. Door het isoleren van de gevel en het aanbrengen van een luchtbehandelingsinstallatie, zal het klimaat in de ruimte in de toekomst beter geregeld kunnen worden. De wanden en het plafond worden opgefrist en een nieuwe pui zal toegang geven tot de Dijkzaal.

Een eikenhouten wand vormt het verbindende element tussen de nieuwe entree, de gerenoveerde receptieruimte en de Dijkzaal. De hardstenen vloer van de entree loopt door in de receptieruimte, waar een nieuwe balie, ontworpen door Rian van Dijk, de bezoekers verwelkomt.


fotografie: Luuk Kramer 

download pdf