Burchtstraat

Plaats
Leuven (B)

Opdrachtgever
Dijledal cvba

Ontwerp
2010

Bruto vloeroppervlak
14.700 m2

84 sociale huur- en koopwoningen

Het plan betreft een voorstel voor de oprichting van 84 sociale woningen voor Dijledal cvba, in een gesloten bouwblok op de site Burchtstraat te Leuven. Dit deel van Leuven ademt de sfeer van de haven, met de voormalige fabriekscomplexen van bierbrouwerij Inbev. Verder grenst de site aan de Keizersberg; een groene enclave rondom de bestaande abdij.

Het ontwerp zoekt aansluiting op zowel de ‘industriele’ als de groene kwaliteiten van de omgeving. Daarbij is de adressering van de woningen een belangrijk uitgangspunt geweest. Alle zijden van het bouwblok worden geactiveerd door het maken van entrees; zowel aan de buitenzijden als aan de binnenzijden. Zo wordt de hof deel van het stedelijk weefsel en een schakel tussen het nieuwe park en de Keizersberg.

Om te voorkomen dat het gebouw gedomineerd wordt door galerijen en om de infrastructuur van het gebouw zo efficient mogelijk te maken, is gekozen voor een systeem met corridors, die woningen op meerdere lagen tegelijk kunnen ontsluiten. De buitenruimten worden omzoomd met ‘groene’ hekwerken. Met een knipoog naar de voormalige functie van het terrein wordt voorgesteld om de hekken met hopplantjes te laten begroeien.

download pdf

visualisaties: A2STUDIO