Woonhuis Mobers

Plaats
Zwolle

Opdrachtgever
Shell Mobers en Sylvia Kruidhof

Ontwerp
2009

Realisatie
2011

Bruto vloeroppervlak
348 m2

Bouwkosten
381.000 euro

Particulier woonhuis

De opdrachtgevers van dit ontwerp hebben in het buitengebied van Zwolle een groot perceel met enkele opstallen gekocht, gelegen op een mooie en bijzondere locatie; aan de dijk tussen het Zwarte Water en de Stadskolk. De aanwezige bebouwing bestaat uit een dijkwoning, een achtergelegen bijgebouw en een hooischuur. Het bestemmingsplan staat niet toe dat de gebouwen uitgebreid worden; ze mogen echter wel vervangen worden door een gelijk volume.

De hoofdwoning aan de dijk, gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, blijft behouden. Aan de buitenzijde van dit voorhuis wordt zo weinig mogelijk veranderd. Ook de bestaande gevelopeningen worden grotendeels gehandhaafd. In het interieur wordt de plattegrond binnen de bestaande driebeukige structuur ruimtelijk en functioneel geoptimaliseerd.

Aan de achterzijde van het bestaande dijkhuis wordt op de fundamenten van het bijgebouw een nieuw achterhuis gerealiseerd, dat door een eenlaags volume op de begane grond met het voorhuis wordt verbonden. Hier wordt de nieuwe entree tot de woning gemaakt. De hoofddraagconstructie van het nieuwe achterhuis bestaat uit vier robuuste eikenhouten spanten, die in het zicht blijven. Door boven de woonruimte de verdiepingsvloer achterwege te laten, ontstaat een vide tot in de nok van het gebouw. Het exterieur van het achterhuis wordt geheel afgewerkt met horizontale blank houten latten, waardoor het zowel in vorm als in materialisatie refereert aan het archetype van de boerenschuur. Ter plaatste van de te openen ramen zijn de houten latten doorgezet als vaste vitrage.

Op de eerste verdieping zijn de gebouwen - door de kapconstructies - van elkaar gescheiden, terwijl op de begane grond het bestaande huis en de nieuwbouw in elkaar over lopen. Het ruimtelijk concept van dit niveau kan worden geduid als een plan met ‘kamers’ die juist over de diagonaal - overhoeks - met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat zowel intimiteit - de kamer is een min of meer begrensde ruimte - als overzicht en ruimtelijkheid - over de diagonalen ontstaan lange zichtlijnen en doorkijken.

download pdf