Wagnerplein

Plaats
Tilburg

Opdrachtgever
Bouwfonds Ontwikkeling, Regio Zuid

Stedenbouwkundige
DiederenDirrix

i.s.m.
VrenckenHoen

Ontwerp
2011

Bruto vloeroppervlak
27.800 m2

renovatie en uitbreiding winkelcentrum & 72 appartementen

JSA werkt in opdracht van Bouwfonds Eindhoven aan de revitalisatie van het Wagnerplein in Tilburg Noord. Het stedenbouwkundig plan voor dit project is van DiederenDirrix architecten en voor het ontwerp van de openbare ruimte en het naastgelegen park is Bureau Lubbers gevraagd. JSA werkt haar deel in samenwerking met VrenckenHoen Architecten uit.

De opgave richt zich op de transformatie en opwaardering van het bestaande winkelcentrum Wagnerplein, de terreinen daar omheen en het aanwezige stadspark. Naast de herstructurering van het bestaande winkelcentrum biedt het programma plaats aan extra commerciele ruimten, een bibliotheek, parkeervoorzieningen en circa 150 nieuwe woningen; zowel grondgebonden als gestapeld. JSA maakt het ontwerp voor de herstructurering van het bestaande winkelcentrum en de daaraan grenzende uitbreidingen, een appartementengebouw met 52 eenheden, dat de overgang tussen het winkelcentrum en het nieuwe plein maakt, en een vrijstaand woongebouw met 20 grotere appartementen op een commerciele plint.

Voor de nieuwe gevel van het winkelcentrum wordt het concept van de barcode geintroduceerd. Met een palet aan functionele gevelelementen kunnen afwissellende gevelbeelden gecomponeerd worden, die grosso modo eenzelfde uitstraling hebben, maar feitelijk zeer verschillend zijn. Tevens wordt het hiermee mogelijk bestaande en nieuwe delen van het winkelcentrum te integreren tot een samenhangend geheel. De boven deze plint ontworpen appartementen hebben een optimistische  en informele verschijning, in een lichte kleurstelling, die aansluit bij de rondom het Wagnerplein gelegen wederopbouwarchitectuur.

visualisaties: A2STUDIO

download pdf