Tuin Geuchmann

Plaats
Odessa (Ukr)

Opdrachtgever
Artur Geuchmann

i.s.m.
Climmy Schneider en drozdov & partners

Ontwerp
2007

Terrein oppervlak
1.980 m2

Tuinontwerp
Op verzoek van collega architect Oleg Drozdov uit Oekraïne, heeft JSA de tuin ontworpen voor het woonhuis van Artur Geuchmann in Odessa. Evenals de nabijgelegen tuin van Oleg Mikhailenko biedt de locatie een fenomenaal uitzicht op de Zwarte Zee. Niet alleen het uitzicht is buitengewoon, maar ook het huis zelf is door zijn zig zag plattegrond en expressieve dakvorm uitzonderlijk van karakter. Het ontwerp en de ligging van de woning vormen samen met de wensen van architect en opdrachtgever de belangrijkste ontwerpuitgangspunten voor de tuin.

Een patroon van deels parallelle en deels uiteenlopende lijnen tussen het terras van het huis en het zwembad vormen het centrale planelement. De parallelle lijnen benadrukken de horizon. Door aan een zijde de bestrating uit te laten waaieren, wordt de tuin op een vanzelfsprekende wijze opgedeeld in een deel horende bij het hoofdverblijf en een deel horende bij het gastverblijf. Tussen de verharde banen wordt een samenstel aan bomen, heesters, meerjarigen en siergrassen voorgesteld. De tuin biedt daarmee naast een wijds uitzicht ook ruimte voor beslotenheid en verkoeling.

In de kleurstelling van zowel materialen als planten vormen blauw en grijstinten de basis, maar er is ook ruimte voor frivole kleuraccenten en planten met een heel aparte vorm. Beplanting en materialen creëren samen de beoogde atmosfeer. De Salix sepulcralis chrysocoma, ofwel de wilg met de gouden haren, langs het zwembad is hier exemplarisch voor.

download pdf

routebeschrijving