Tuin Shentseva

Plaats
Kharkov (Ukr)

Opdrachtgever
Nonna Shentseva

i.s.m.
Climmy Schneider en drozdov & partners

Ontwerp
2006

Realisatie
2008

Terrein oppervlak
2.500 m2

Tuinontwerp
Op verzoek van collega architect Oleg Drozdov uit Oekraïne, heeft JSA een aantal tuinen voor particuliere woonhuizen in Oekraine ontworpen. De tuin die hoort bij het huis van de familie Shentseva is gelegen in de suburbs van Kharkov aan de rand van een bosgebied.

Het huis is achter op de kavel geplaatst en opent zich naar het bos aan de noord- en oostzijde. Tussen de woning en de rand van het kavel aan de noordzijde is een hoogte verschil van meer dan 6 meter. Het tuinontwerp omvat het voorstel voor een meer besloten en formele tuin direct bij de woning, de zogenaamde ‘chamber garden’, en een meer landschappelijke tuin waarin het hoogte verschil wordt overbrugd, door ons de ‘terrace garden’ genoemd. Daarnaast kent de woning, zoals in Oekraïne erg gebruikelijk is, ook een moestuin.

In de ‘terrace garden’ wordt het hoogte verschil overbrugd door een viertal stenen plateaus. Deze architectonische elementen die deels de lijnen en richting van het gebouw oppakken contrasteren met de weelderig bloeiende landschapstuin. Centraal in de tuin staan de Japanse sierkersen, welke langer en uitbundiger bloeien dan de eetbare soortgenoten.

Fotografie: Andrey Avdeenko

download pdf