Woonhuis van der Weijden

Plaats
Woerden

Opdrachtgever
F. van der Weijden

Ontwerp
2006

Realisatie
2008

Bruto vloeroppervlak
400 m2

Terrein oppervlak
1,5 ha

Bouwkosten
260.000 euro

Verbouw bestaande woning

Het ontwerp voor de familie van der Weijden betreft een grondige verbouwing en uitbreiding van een woonhuis uit de jaren zeventig, landelijk gelegen in de periferie van Woerden, op een 1,5 hectare groot stuk grond.

Het oorspronkelijke huis is in 1973 als bedrijfswoning gebouwd door een Amerikaanse ondernemer, die op dit terrein tevens zijn eigen bedrijf had gevestigd. De stijl van deze woning was het best te omschrijven als een mix tussen een Amerikaanse bungalow, met veel ruimten op de begane grond en een Nederlandse poldervilla met kap.

De wens van de opdrachtgever was vooral gelegen in het openbreken van de woning, om deze groter, lichter en minder hokkerig van opzet te maken.

Op de begane grond is dit vertaald in het verbeteren van de relatie tussen het huis en de eigen tuin, het geregisseerd binnenhalen van daglicht en het organiseren van de verschillende gewenste woonfuncties in een ‘open’ plattegrond.

Dit werd mogelijk door over de volledige breedte van de woning de achtergevel te verwijderen, en deze twee meter meer naar buiten te vervangen door een doorgaande pui met luifel, die afwisselend uit grote panoramische ruiten en openslaande tuindeuren is opgebouwd. Op de positie van de oude buitenmuur zijn vervolgens diverse meubelelementen geintroduceerd die in de doorlopende ruimte de keuken, de werkkamer, de computerruimte en de muziekkamer herbergen.

Op de eerste verdieping, onder de kap, is een optimalisatie van de bestaande plattegrond doorgevoerd, met name door de toevoeging van twee lineaire dakkapellen. Het totale woonoppervlak is met de verbouwing vergroot tot circa 400 m2.

Fotografie: ARCASA

download pdf