Masterplan Peski

Plaats
Kharkov (Ukr)

Opdrachtgever
Angram Invest

i.s.m.
drozdov & partners, Kharkov

Ontwerp
2004

Bruto vloeroppervlak
300.000 m2

Stedenbouwkundig masterplan
In 2003 heeft JSA samen met twee andere Nederlandse bureau’s geparticipeerd in het Seminar "Architectural Ambulance" in Oekraïne. In samenwerking met Oekraïense architecten richtte het seminar zich op vijf locaties in de 19e eeuwse binnenstad van Kharkov. Een stad met 1,5 miljoen inwoners, gelegen in het oosten van het land tegen de grens met Rusland. In december 2004 is JSA een samenwerking gestart met Oleg Drozdov, architect en een van de organisatoren van "Ambulance". Het betreft de opdracht voor de eerste grootschalige woningbouw ontwikkeling in het postcommunistische tijdperk.

De locatie omvat 26 hectaren en ligt aan de rand van de noordoostelijke wijk Saltevka, gekenmerkt door grootschalige Sovjet woningbouw, ontstaan in de periode vanaf circa 1960 tot aan de val van het communisme. Een derde deel van de totale bevolking woont in dit gedeelte van de stad. De locatie grenst aan de westzijde direct aan het groene stroomgebied van de rivier de Kharkov.

Het plan behelst een opzet voor 3.000 appartementen in een dichtheid van 115 appartementen per hectare vergelijkbaar met Saltevka. Het masterplan vormt echter een breuk met de uitgebeende Sovjettypologieën die ontwikkeld werden in Kiev, Warchau of Moskou en zonder inachtneming van de locatie werden geïmplementeerd. In het masterplan worden de locatie-specifieke aspecten als het uitzicht, de groene rivierbedding en de accidentactie van het terrein expliciet benoemd en ingezet om infrastructuur en stedelijk weefsel te ontwerpen.

download pdf