Health & raquetclub

Plaats
Heerhugowaard

Opdrachtgever
Beheersmaatschappij Ovomij bv

i.s.m.
Koppert & Koenis architecten

Ontwerp
2004

Bruto vloeroppervlak
7.000 m2

Meervoudige opdracht: sportcentrum
Het concept voor de Health & Racquet Club is er op gericht om het complex zo goed mogelijk in het nieuwe recreatie- en groengebied te integreren.

Om dit te bereiken wordt het te bouwen programma opgesplitst in kleinere eenheden of cellen en grotendeels ingegraven in een opgehoogd maaiveld. Hierdoor wordt het mogelijk slechts een klein deel van het programma, in de vorm van vrijstaande paviljoens, fysiek in het park aanwezig te laten zijn, waarbij het dak van het sportcentrum deel uitmaakt van het omliggende landschap. Daglicht en uitzicht worden gegarandeerd door patio’s en lichthoven.

Het plan behelst naast een gebouwd sportcomplex en sportvoorzieningen in de buitenlucht, tevens een voorstel voor de inrichting van het terrein waar het complex deel van uitmaakt. Evenals het functionele recreatieve programma is hiervoor het terrein in programmatische elementen opgedeeld, zoals water, grasveld, boomgroep, halfverharding of terras. Uit al de verschillende programmatische lappen is vervolgens een deken gemaakt die over het gehele 2,5 hectare grote terrein is uitgespreid.

Het totale programma bestaat uit 6.800 m2 bruto gebouwoppervlak en 8.800 m2 aan buitensport voorzieningen, bestaande uit vier outdoor tennisbanen, twee beachvolleybalvelden, een kanoverhuur en een trimparcours over het dak van het complex. Onder het verhoogd aangelegde maaiveld, maar boven de grondwaterspiegel, ligt 78% van het indoor programma.

download pdf