Haringstraat / Stevinstraat

Plaats
Scheveningen

Opdrachtgever
Stichting DUWO, Delft

Ontwerp
2003

Realisatie
2008

Bruto vloeroppervlak
2.505 m2

Bouwkosten
2.235.000 euro

31 jongerenwoningen en 4 eengezinswoningen

In Scheveningen, achter het Circustheater en tussen de Haringstraat en de Stevinstraat, zijn in opdracht van woningcorporatie DUWO 31 jongerenwoningen, 4 eengezinswoningen en de hiervoor benodigde parkeervoorzieningen op eigen terrein ontworpen.

Binnen het bestaande 19e eeuwse bouwblok is een nieuw hofje gemaakt waaraan de jongerenwoningen ontsloten worden. De ontsluiting tot de afzonderlijke wooneenheden vindt plaats vanuit de hof of vanaf een rondlopende galerij. Het ontwerp biedt hiermee een eigentijdse interpretatie van het klassieke lineaire Haagse hof, en speelt tevens in op wensen uit de buurt, om de jongerenwoningen niet frontaal op de Haringstraat te orienteren. De gewenste eengezinswoningen en de parkeervoorzieningen worden aan de Haringstraat ontsloten.

In de uitwerking van dit thema is gekozen voor een bijna kameleontische materialisatie van de buitengevels, in rode baksteen met witte kozijnen, om aan te sluiten op de bestaande straatgevels, terwijl de gevel van het jongerencomplex aan het hof juist een uitdrukking wil zijn van de hedendaagse jeugdcultuur. Hiervoor is door grafisch ontwerpbureau Stout/Kramer een gevelmotief ontworpen, dat in zilverkleur op de gehard glazen gevelpanelen is gezeefdrukt. Op enkele plaatsen vouwt een buitengevel naar binnen in het hof, of vouwt een binnengevel naar buiten aan de straat.

Grafische vormgeving: Stout/Kramer

Fotografie: Luuk Kramer

download pdf