Wonen aan een dek

Plaats
Heerlen

Opdrachtgever
Gemeente Heerlen

Ontwerp
2004

Bruto vloeroppervlak
4.700 m2

Prijsvraag: 47 zorgwoningen

In de periferie van Heerlen Zuid, aan de burgemeester Gijzelslaan, is het ontwerp gemaakt voor een zorgwoningen complex. De directe omgeving van de locatie vormt een verleidelijk, ruim opgezet en groen decor. Ook het iets verder gelegen Bekkerveld, in de jaren 30 gebouwd als wijk voor de gegoede middenstand en ambtenaren uit de mijnindustrie, is vandaag de dag nog een aantrekkelijke woonomgeving. Met uitzondering van de tegenoverliggende bebouwing wordt de omgeving voornamelijk gekenmerkt door grondgebonden, lage bebouwing met kap.

Deze observaties leiden tot het voorstel om een laag, licht en informeel paviljoenachtig bouwvolume op de locatie te situeren. Dit volume van 90 bij 20 meter is opgebouwd uit drie deels bebouwde lagen op een uit het maaiveld rijzende plint en wordt zoveel mogelijk achterop de kavel gepositioneerd. Aan de voorzijde wordt zo een groene ruimte gecreeerd en aan de achterzijde van het blok ontstaat een autovrije hof. Het programma behelst 47 compacte zorgappartementen van elk circa 70 m2, een gemeenschappelijk te gebruiken ruimte, een zorgpost of welzijnsruimte en in de plint een parkeervoorziening met 63 parkeerplaatsen.

De aandacht in het ontwerp is vooral gericht op het opwaarderen van de collectief te gebruiken ruimten in het gebouw. De standaard woonverdieping is het beste te beschouwen als een groot collectief dek, waarop vier clusters met elk vier woningen los van elkaar zijn geplaatst. Tussen en rondom deze clusters resteert ruimte voor de ontsluiting van de appartementen, voor een terras in de zon, een plek om beschut over de omgeving uit te kijken of een plek om elkaar te ontmoeten. De verschillende niveaus zijn met elkaar verbonden door trappen en een centraal geplaatste lift.

download pdf