Forschungsinstitut

Plaats
Giessen (D)

Opdrachtgever
Gemeente Giessen

Ontwerp
2003

Bruto vloeroppervlak
45.000 m2

Prijsvraag: biomedisch onderzoekscentrum

In het Duitse Giessen is een ontwerp gemaakt voor een campusachtige uitbreiding van het universiteitscomplex. Het programma omvat 45.000 m2 bebouwd en 20.000 m2 parkeer oppervlak op een terrein van 100.000 m2. Door de duizend gevraagde parkeerplaatsen aan de randen van het terrein te concentreren in drie ‘koffers’ en door de parkeervelden deels bovenop andere voorzieningen te projecteren, kan het overgebleven deel van het terrein als park ingericht worden.

In het voorgestelde eikenbladvormig parklandschap staan naast het bestaande Anatomische Instituut twee nieuwe gebouwen voor het Forschungszentrum, die als lage volumes afzonderlijk en alzijdig in het groen tussen de bomen liggen. De gebouwen in de parkeervelden zijn hoog en compact en kijken uit over het park. In de compacte gebouwvolumen te midden van het groen wordt door het maken van incisies en patio’s het geveloppervlak van het gebouw aanzienlijk vergroot, waardoor alle werkruimten daglicht kunnen krijgen.

download pdf