Praktijk Parodontologie

Plaats
Utrecht

Opdrachtgever
Fridus van der Weijden

Ontwerp
2002

Realisatie
2005

Bruto vloeroppervlak
225 m2

Bouwkosten
280.000 euro

Utiliteitsbouw

Het plan omvat een grootscheepse renovatie en opwaardering van een reeds bestaande praktijk voor parodontologie, aan de Livingstonelaan, in het naoorlogse Kanaleneiland te Utrecht. De ingreep betreft met name het interieur en een drietal geveldoorbraken. De buitengevels zelf zijn enkel met eenvoudige middelen opgewaardeerd.

Een centraal gelegen ruimte, welke het nieuwe hart vormt, ontsluit niet alleen alle functionele ruimten in de praktijk, maar doet tevens dienst als wachtkamer. De ruimte wordt begrensd door meubel- en wand-elementen waarin een aantal voorzieningen als annex zijn vormgegeven. Door een dakopbouw wordt het mogelijk om de voorheen inpandige ruimte van verschillende zijden, direct en indirect, van daglicht te voorzien.

In de materialisatie van de nieuwe delen staan lichttoetreding, helderheid en eenvoud voorop. Als verbindend element wordt de materiaalhorizon ingevoerd, waarbij alle onderdelen onder de 2,35 meter zoveel mogelijk uit hetzelfde materiaal, esdoorn, zijn vormgegeven, of transparant zijn, daarboven wordt alles wit gestuukt.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving