Villa Florie

Plaats
IJsselstein

Opdrachtgever
Familie Florie

Stedenbouwkundige
KCAP

Ontwerp
2002

Realisatie
2003

Bruto vloeroppervlak
414 m2

Particulier woonhuis

In de uitbreidingswijk Zenderpark heeft JSA in opdracht van verschillende opdrachtgevers in de periode van 1998-2006 een verscheidenheid aan bouwvelden gerealiseerd.

Het plan voor de villa maakt deel uit van een reeks van vier eilanden die de hoofdentree tot de woonwijk flankeren. Op basis van het stedenbouwkundig plan is een verkavelingsplan uitgewerkt, waarin de omtrek van de eilanden wordt gevormd door de bouwblokken die ‘hard’ in het water staan, waarmee rafelige randen aan de private kant van de woning of kavel vermeden zijn. De particuliere villa vormt samen met vier projectmatige woningen het kleinste eiland op de kop.

De villa past binnen de door JSA vastgestelde enveloppe voor de reeks van bouwblokken aan de noordzijde. Tezamen met de overige randwoningen vormt zij een serie slanke en ondiepe gebouwen. De lichtgrijze steen wordt hier gecombineerd met een massief gemetselde hardstenen gevel op de begane grond, teakhouten kozijnen & schrijnwerk en zinken dakopbouwen.

Alle prive buitenruimtes zijn als gebouwde elementen in het ontwerp meegenomen. Aan de waterkant een terras, aan de straatkant een patio en op het dak een besloten terras, die de bewoners op een beschutte wijze verkoeling biedt na een warme sauna. De plattegronden ontwikkelen zich om een centraal geplaatste spilloze wenteltrap.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving