Bouwveld 17, Noorderplassen

Plaats
Almere

Opdrachtgever
Blauwhoed Eurowoningen bv Rotterdam

Stedenbouwkundige
KCAP

Ontwerp
2002

Realisatie
2008

Bruto vloeroppervlak
2.200 m2

Bouwkosten
2.530.000 euro

11 grondgebonden woningen
In de wijk Noorderplassen-West te Almere zijn door JSA twee bouwvelden ontworpen. Op bouwveld 17 zijn elf vrijstaande en onderling verschillende woningen in drie bouwlagen gerealiseerd. Het stedenbouwkundig plan van KCAP werkt met een programmatische ‘labeling’ van de verschillende bouwvelden, waarbij de verkaveling door de participerende architecten is ontworpen. Veld 17 is daarbij bestempeld als wonen aan het water.

De elf woningen, in vier verschillende woningtypen, zijn in de basis circa 600 m3 groot. De kopers hadden daarbij de mogelijkheid om de woning verder uit te breiden met diverse aan- en uitbouw opties, waardoor een zeer gedifferentieerd beeld is ontstaan. Het concept van het plan, dat gebaseerd is op verschillende modulaire schakelingen van ruimtes van zes bij zes meter, zorgt tezamen met de gekozen materialisatie voor eenduidigheid en samenhang in de architectuur. De huizen staan achterop het kavel met een steiger aan het water, waarbij aan de voor- en zuidzijde van de woning de tuin is gelegen. Door een heg en een grote uitkragende carport met berging, toegangspoort en intercom wordt de tuin van de straat gescheiden.

Gezien de ligging aan de plas is voor een kloeke verbeelding gekozen; stevige gemetselde huizen, in een lange antraciet kleurige baksteen, voorzien van brede gevelopeningen met witte kozijnen. De steigers zijn zodanig groot dat een zeilschip van 10 meter lengte kan aanmeren.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving