Drie eilanden Zenderpark

Plaats
IJsselstein

Opdrachtgever
Florie Projectontwikkeling bv

Stedenbouwkundige
KCAP

Ontwerp
2001

Realisatie
2006

Bruto vloeroppervlak
12.570 m2

Bouwkosten
8.250.000 euro

55 grondgebonden woningen

In de uitbreidingswijk Zenderpark heeft JSA in opdracht van verschillende opdrachtgevers in de periode van 1998-2006 een verscheidenheid aan bouwvelden gerealiseerd.

Het plan voor de 55 woningen maakt deel uit van een reeks van vier eilanden die de hoofdentree tot de woonwijk flankeren. Op basis van het stedenbouwkundig plan is een verkavelingsplan uitgewerkt, waarin de omtrek van de eilanden wordt gevormd door de bouwblokken die ‘hard’ in het water staan, waarmee rafelige randen aan de private kant van de woning of kavel vermeden zijn. De bajonetvormige waterpartijen genereren verschillende woningtypen, die met de primaire woonruimten maximaal op het water georienteerd zijn.

Het was de wens van de opdrachtgever om op de eilanden zeer grote woningen te realiseren. Uiteindelijk is gekozen voor het concept waarbij zoveel mogelijk meters in het begane grondvlak gerealiseerd worden, waardoor de bovenste twee bouwlagen relatief slank en compact kunnen blijven. Deze benadering leidt tot een volledig bebouwd kavel, waarbij uit het bouwvolume buitenruimten voor daglicht en opstelplaatsen voor de auto zijn gespaard. Zo zijn drie woningtypen ontworpen: een diep, een breed en een vierkant type, allen met buitenruimtes aan het water en tuinen en terrassen op de eerste verdieping.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving