Twee woontorens

Plaats
Weert

Opdrachtgever
3W Vastgoed

Ontwerp
2002

Bruto vloeroppervlak
6.720 m2

34 appartementen

Het project bestaat uit twee woontorens, elk met zeventien appartementen, die aan weerszijden van de Zuid-Willemsvaart, aan de noordzijde van het centrum van Weert zullen worden gebouwd. De toren aan de centrumzijde van het kanaal, op het terrein van het voormalige Landbouwbelang, heeft aan de noordzijde het uitzicht over het water en aan de zuidzijde de orientatie op de zon.

Vanuit deze gegevenheden is een concept ontwikkeld dat maximaal gebruik maakt van de situatieve randvoorwaarden. Met maar drie appartementen per verdieping worden alle collectieve voorzieningen geclusterd en aan de zuidzijde geprojecteerd. Hier ontstaat een structuur die ontsluiting, trappenhuizen, lift en buitenruimtes combineert. Zij laat zich het best beschrijven als een serie verticaal gestapelde veranda’s, die de ruimten aan de zuidgevel van het gebouw vrijwaart van overmatige zoninstraling.

Door deze clustering is het daarnaast mogelijk om alle drie de appartementen op zowel noord als zuid te orienteren. Hierbij wordt het ontbreken van zijgevels in het middelste appartement gecompenseerd met extra gevellengte in de overige twee gevels. Aan de noordzijde kan onbelemmerd door panoramische vensters over het kanaal worden uitgekeken.

download pdf