I.S.A.Terrein, Buitenveldert

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Woman cv Amsterdam

Ontwerp
2001

Studieopdracht: 53 appartementen

De Tuinstad Buitenveldert kenmerkt zich door haar uitgesproken modernistisch karakter. De wijk is opgezet in een zakelijke en ruime ortogonale structuur, waarbij de verschillende functies elk hun eigen plek, zone, hebben gekregen.

Vanuit deze observaties is ingezet op een model dat de informele kwaliteit van de locatie niet verstoort maar juist zou kunnen versterken. Hiervoor is het te bouwen volume in drie delen gesplitst. Deze drie bouwblokken tezamen zijn te zien als een structuur, maar ook als een repeterende serie stroken. Hiermee wordt zowel aangesloten op de ten zuiden van de locatie gelegen woningbouw, als op het meer solitaire karakter van de voorzieningenstrook.

De drie blokken meten 50 bij 15 meter in het grondvlak en hebben een maximale hoogte van 16 meter. De appartementen zijn in dit volume rug aan rug georganiseerd rondom een centraal gelegen galerij, waarbij op iedere bouwlaag ruimte is voor zes woningen. Om elk appartement een goede buitenruimte te geven zijn posities open gelaten, waardoor iedere woning aangrenzend een ruim terras, een serre of een groot balkon heeft. Dit resulteert in een configuratie waarbij in de twee bouwblokken aan de randen 18 woningen zijn gerealiseerd en in het middenblok 17 woningen (100 m2) verdeeld in drie typen. Onder de bouwblokken wordt de parkeervoorziening gerealiseerd, die als een half ingegraven bak in het maaiveld ligt. Hierin is plaats voor 82 auto’s en 60 fietsen.

download pdf