Luifel woonhuis

Plaats
Rhoon

Opdrachtgever
Familie van Zanden

Ontwerp
2000

Realisatie
2003

Bruto vloeroppervlak
60 m2

Bouwkosten
82.000 euro

Verbouw bestaande woning
De opdracht omvat het maken van een entreeluifel, een carport en een tuinhuis, als uitbreiding bij een particuliere villa te Rhoon.

Het oorspronkelijke woonhuis, een twee verdiepingen hoog volume met plat dak uit 1964 naar ontwerp van Jan Hoogstad, opgezet in een heldere betonskelet- en baksteenstructuur, is in de jaren negentig reeds aanzienlijk verbouwd en uitgebreid. Om te voorkomen dat met de nieuwe uitbreiding een tweede jaarring zou ontstaan, is de aanbouw zo min mogelijk ‘neergezet’ en zo veel mogelijk opgehangen, als een schijnbaar gewichtloos object.

Dit uitkragen van het relatief grote en brede oppervlak wordt mogelijk door 5000 kilo staal in het dak op te nemen en deze constructie met chemische ankers in het bestaande betonskelet van de woning te verankeren. Daarbij is de staalconstructie aan de ophangzijde, zowel boven als onder, met translucent glas bekleed. De dichte delen aan de onderzijde zijn bekleed met teakhouten beplating met rubber bies; een afwerking die normaal op het dek van een boot wordt toegepast.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving