Orthodontistenpraktijk

Plaats
Zwolle

Opdrachtgever
Shell Mobers

Ontwerp
2000

Realisatie
2002

Bruto vloeroppervlak
385 m2

Bouwkosten
542.000 euro

Utiliteitsbouw

De praktijk voor de orthodontist, ofwel esthetisch tandarts, is gelegen in de periferie van Zwolle Zuid. Op de grens van een recent gerealiseerd bedrijventerrein en een woonwijk vormt het gebouw een overgang tussen beide stedenbouwkundige structuren. Omdat de omgeving niet direct uitnodigt tot uitzicht en het programma aanleiding geeft tot verhulling is een concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt het uitzicht op het exterieur te dirigeren en de blik naar binnen te beperken.

Vanuit de functie van de orthodontist, die als een ware simultaanschaker zijn patienten met een grote mate van efficientie wenst te behandelen, is een plattegrond ontwikkeld die als een tweede huid om zijn eigen handelingen past. In tegenstelling hiermee zijn voor de patient juist de sequenties van verstilling, het wachten en het liggen, vormgegeven. Een thema dat culmineert in de behandelruimte, waar de blik van de patient in horizontale positie wordt gevangen om hem via een zeven meter hoge ‘lantaarn’ een onbelemmerd uitzicht, met open mond, op de Hollandse lucht te bieden.

De gevels van het gebouw zijn vrijwel geheel samengesteld uit grote, blauwzwart gesmoorde Engelse straatklinkers en waar nodig geperforeerd. De buitenkozijnen en de gevelbekleding zijn gemaakt van transparant geolied Robiniahout. De dentale meubels zijn samengesteld uit naturel betonnen behandelbladen, rvs frames en translucent glazen sokkels.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving