Twee woontorens

Plaats
Deventer

Opdrachtgever
Banijko vof Deventer

Ontwerp
1995

Realisatie
2000

Bruto vloeroppervlak
3.600 m2

Bouwkosten
2.350.600 euro

28 appartementen

Binnen het stedenbouwkundig plan ‘De Vijfhoek’ te Deventer, is het ontwerp gemaakt voor twee woontorens met elk veertien appartementen. De gebouwen markeren het kruispunt van de Gooikersdijk en de Springerlaan, die de hoofdontsluiting van de wijk vormt. De afgegraven Gooikersdijk vormt een oude groene lintstructuur van volgroeide eiken- en beukenbomen.

Met twee appartementen per laag krijgen de torens een slanke en staande gestalte. De woningplattegrond wordt bepaald door een grote woonruimte over de volledige beukbreedte van 7,5 meter aan de zuidzijde. In de aangrenzende zone voor de buitenruimtes is de tweebeukige plattegrond vervangen door een driedeling, waardoor dubbelhoge en dubbelbrede serres en excentrisch gelegen balkons ontstaan. Naast een diversiteit in woningtypen wordt hiermee bereikt dat elk torentje zich voordoet als een uitvergroot huis en niet als een serie gestapelde eenvormige appartementen.

Het gebouw is rondomgaand bekleed met gelamineerde Robinia latten. De verfijnde maat van de gelamineerde delen in combinatie met een afwisselende toepassing van open en dichte naden zorgt voor een rijk gedetailleerd beeld. De grote serrepuien in de zuidgevel zijn opgebouwd uit slanke verzinkt stalen handelsprofielen voorzien van enkele beglazing.

Fotografie: ARCASA

download pdf

routebeschrijving