Verbouwing dijkwoning Zwolle
24.09.2009
Onlangs heeft JSA het voorlopig ontwerp afgerond voor de verbouwing van een dijkwoning in Zwolle. De woning is gelegen op een van de mooiste plekken van Zwolle, met uitzicht over de Stadskolk en het Zwarte Water.

De opdrachtgever wil het woonoppervlak vergroten door de achtergelegen schuur bij de woning te trekken. In het interieur van de dijkwoning wordt de plattegrond binnen de bestaande structuur geoptimaliseerd. Een nieuw tussenlid, dat ook de toekomstige entree bevat, vormt de verbinding tussen de dijkwoning en het achterhuis (de voormalige schuur).

Het ruimtelijk concept kan worden geduid als een plan met ‘kamers’ die over de diagonaal – overhoeks – met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat zowel intimiteit – de kamer is een min of meer begrensde ruimte – als overzicht en ruimtelijkheid – over de diagonaal ontstaan lange zichtlijnen en doorkijken.