Bouwblokken 1+2 WDE gereed
05.03.2009
Op het Westerdokseiland (WDE) in Amsterdam heeft JSA het ontwerp gemaakt voor vier van de veertien bouwdelen die deel uitmaken van het middenblok; bouwdeel 1, 2, 9 en 10. De overige gebouwen in het middenblok zijn ontworpen door Art Zaaijer, John Bosch en MVRDV. Het stedenbouwkundig plan - van CH & Partners - is te lezen als een samengesteld gesloten bouwblok, in hoogte variërend tussen de drie en elf bouwlagen, met een grote centrale buitenruimte: de cour. Het geheel is onderkelderd door een parkeergarage.

Na de blokken 9 en 10, die in augustus 2008 zijn opgeleverd, zijn nu ook de blokken 1 en 2 gereed. Blok 1 bestaat uit 28 appartementen in de sociale huursector, die op de verdiepingen ontsloten worden door middel van een galerij. Deze galerij heeft een bijzondere gevel van geperforeerd metselwerk.
In blok 2 bevinden zich 69 koopappartementen. De meeste appartementen zijn niet alleen georiënteerd op het IJ, maar hebben ook een balkon of loggia aan de courzijde.
In de 1.500 m2 grote commerciële ruimte op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw wordt de komende jaren de KLPD (waterpolitie) gehuisvest, totdat hun nieuwe onderkomen op Wester-IJdock gereed is.

Foto's zijn gemaakt door Luuk Kramer.

naar projectomschrijving