Opening installatie terrein 14
21.05.2008
In Houten Zuid richting Schalkwijk verrijst een intrigerende installatie op het archeologisch rijksmonument genaamd Terrein 14. Zoals een nieuwbouwlocatie de aandacht op zich vestigt door middel van een bouwbord en boodschap, zo adverteert deze archeologische vindplaats haar identiteit middels een groot pixelbord met de tekst: “ Hier wordt gewerkt aan geschiedenis; intussen vervliegt de tijd, onherroepelijk”

Op donderdag 5 juni 2008 wordt de installatie officieel opengesteld door wethouder Monumenten en Archeologie, Jan Koudijs.

Het bord is zo uitgevoerd dat in twee verschillende kijkrichtingen een andere afbeelding wordt getoond. Terwijl je er langs rijdt of fietst, verandert de tekst op het bord in een afbeelding van een oud Romeins woonhuis, als een transparant watermerk in het landschap. Met een hoogte van 8 meter en een breedte van 11,5 meter benadert het bord de ware grootte van de afgebeelde villa.

Wie de moeite neemt om de constructie van dichtbij te bekijken, komt erachter dat deze toegankelijk is via een trap. De trap leidt naar een uitkijkpunt over het terrein en de omgeving. Langs de trap zijn reproducties te zien van vondsten van opgravingen op het terrein.

Architect

De installatie is ontworpen door JSA. Wij zijn in 2003 uitgenodigd door de gemeente Houten om Terrein 14 zichtbaar en beleefbaar te maken. Het pixelbord is opgebouwd uit 6500 zwart-witte kubusjes, die aan horizontale en verticale draden op de locatie zelf met de hand zijn bevestigd.

Archeologie

Van de archeologische vondsten en bewoningsgeschiedenis is in het landschap fysiek niets te zien. Het terrein is in gebruik als boomgaard en weiland. In 2000 is een archeologisch onderzoek uitgevoerd op een klein deel van het terrein, vanwege de aanleg van een fietstunnel.

De vondsten zijn bescheiden: variërend van kraaltjes en potscherven tot de resten van een beer. De meest aansprekende vondst was het skelet van een 12-jarig meisje dat door de archeologen Sarah is genoemd. Bij proefboringen is een stenen fundering aangetroffen, waarschijnlijk van een Romeins woonhuis.

Terrein 14 wordt verder ongemoeid gelaten. De ondergrond moet onberoerd blijven om de daarin aanwezige sporen te bewaren voor toekomstig onderzoek. De installatie van JSA heeft dan ook een maximale diepte van 30 centimeter.

TRAP route

Terrein 14 maakt deel uit van de archeologische fietsroute van de gemeente Houten, TRAP. TRAP staat voor Toeristisch Recreatief Archeologisch Project. Langs de route staan inmiddels 14 kunstwerken als markering van plaatsen van historisch belang. Deze beelden zijn bedoeld om het archeologische en cultuurhistorische rijke verleden zichtbaar en beleefbaar te maken voor een breed publiek. Veel mensen weten niet dat Houten, dat bekend staat als Vinex gemeente, een zeer lange bewoningshistorie kent.

De installatie op Terrein 14 wijkt qua formaat en ontwerper af van de overige 13 kunstwerken, die gemaakt zijn door Houtens kunstenares Marijn te Kolsté.

Spoedig is hier de persmap met hoge resolutie afbeeldingen te downloaden. Neem tot die tijd contact op met JSA:

info@jsa-rotterdam.nl

tel: 010 2010400

of download in de tussentijd de pdf

naar projectbeschrijving