Park Pavilions Waalfront

Location
Nijmegen

Client
BPD Noord-Oost & Midden

Urban design
Ontwikkelingsbedrijf Waalfront C.V.

Design
2018

Surface
8.170 m2

42 royal apartments on the banks of the Waal

JSA is working on the plan ‘Park Pavilions Waalfront’ for client BPD, since beginning 2018.

The Waalfront area is situated west of the medieval city Nijmegen along the river Waal. The area knows many historical time layers, and therefor is special.

The first Roman settlement within the current Dutch border, ‘Ulpia Noviomagnus Batavorum’ build around 200 nC, was situated in the current Waalfront area. In the early 19 th century, the defensive stronghold Fort Krayenhof was built exactly on the project site. In the early 20th century the industry occupies the area such as the Honig factory and Nyma factory, both identical buildings that give the place his current identity. In the new masterplan made by Ontwikkelingsbedrijf Waalfront, a collaboration between developer BPD and the municipality of Nijmegen, the archeological strata are represented in an attractive and residential urban expansion.

The assignment for JSA is the design for 3 urban villas located in a public park along the Waal. In close cooperation with landscape architect Oslo, 42 generous apartments divided over the 3 buildings, ‘Pavilions’ will arise here rooted and intertwined in the green. The Pavilions are identical, but rotated and mirrored relative to each other. At the east side of the Park, the historic wall of the Stronghold Fort Krayenhof, will be reconstructed on the original position. Parallel to the wall comes a green canal which serves as an overflow area for heavy rainfall. Along and next to this fortress wall, the Pavilions lie like boulders in a loose setting. In the formed ensemble, sight lines, sun exposure and privacy are optimally integrated.

The design of the Pavilions is inspired by the diamond shapes of the fort lunettes, the flanks of the fortification. A partly sunken parking level that connects the three pavilions, is integrated in the ascending landscape of the park. The slight elevation above the park, gives the pavilions a sense of weightlessness and at same time generates privacy for the apartments on the ground floor. The entrance to the car park is accessible via a small ramp on the south side and connected to a service road parallel to the ‘Laan van Oost-Indië’. Building entrances are located on ground floor level and are accessible from the Park and by pedestrian bridges over the green canal on the east side.

The pavilions contain 5 stories above ground level and slightly incline on the upper 2 floors. A compact staircase gives access to 3 apartments per story and 2 penthouses on the top floor. The roofs are provided with green and solar panels.

The loose and elevated setting in the green and the gracious skin like modern lace -created with thin steel columns- giving the buildings their architectural language, form an attempt to give the project the contemporary association of the pavilion architype. This is more emphasized by the elevating effect of the slightly lifted volumes.

Outdoor spaces are created by folding the thermal façade inwards from the outer skin. The rhythm of the steel columns densifies and opens, based on the functions that lie behind the facade. The thermal envelope is covered with pale green vertical profiled fiber-enforced-concrete panels of which profiling syncs with the rhythm of the steel columns in the outer skin. The development of the Park and the Pavilions is an important connection in the development of the Waalfront Masterplan and a new destination along the banks of the Waal River.