Wagnerplein

Location
Tilburg

Client
Bouwfonds

Urban design
DiederenDirrix

i.c.w.
Hoen office

Design
2011

Surface
27.800 sq m

Renovation and extension of shopping centre & 72 apartments

JSA is working with Bouwfonds Eindhoven to revitalise Wagnerplein, a square in Tilburg North. The urban plan for this project was developed by DiederenDirrix architects, and Bureau Lubbers was asked to design the public space and the adjacent park. For its part of the project, JSA is working in partnership with the architecture firm of Hoen.

The challenge is to transform and enhance the existing Wagnerplein shopping centre and the surrounding area, which includes a city park. The plan is not only to reorganise the shopping centre but also to make room for new commercial spaces, a library, parking and around 150 new homes, some with ground-level entrances and some stacked. JSA is drafting the design for the reorganisation of the shopping centre and the adjoining additions: an apartment building with 52 units, which will provide a transition between the shopping centre and the new square, and a detached residential building with 20 larger apartments over ground-level commercial space.  

The new façade of the shopping centre is based on the innovative concept of the barcode. Façades of varying appearances can be composed out of a palette of functional elements, which are roughly the same in character but actually very different. This will make it possible to integrate old and new sections of the shopping centre into a cohesive whole. The apartments above this ground level will have an upbeat, informal look, with a light colour scheme like that of the post-war architecture around Wagnerplein.

download pdf